Natuurhuisje Drenthe

In Drenthe kun je genieten van de prachtige natuur, dit kun je wandelend maar ook fietsend doen. Drenthe bewijst dat je voor een ontspannende vakantie echt niet ver van huis hoeft te zijn. Ontdek de mooie provincie vanuit ons Natuurhuisje Drenthe. Omdat er in de provincie relatief minder mensen wonen, is er meer ruimte voor natuur en recreatie. Zo zijn er 3 nationaal parken, en enkele losse natuurgebieden en boswachterijen. Er liggen vanaf ons natuurhuisje zelfs 2 Nationaal parken binnen 7 km. Met andere woorden: De natuur is vanuit ons natuurhuisje nooit ver weg!

Natuurhuisje Drenthe bezienswaardigheden

In Drenthe liggen verspreid 54 hunebedden. De bijzondere constructies, gemaakt van enorme keien, zijn prehistorische grafkamers. In de periode van 3350-3050 voor Christus werden ze gebouwd. Zeker de moeite waard om er één of meerdere tijdens je verblijf te bezoeken. Om meer over de komst van deze hunebedden en hun volk te weten bezoek je het Hunebedcentrum in Borger.

Er zijn niet veel grote steden, maar gezellige kleine (brink)dorpen zijn er in overvloed. De grootste steden zijn Assen, Emmen, Meppel en Hoogeveen. Andere bezienswaardigheden zijn:

  • het TT-circuit
  • het Drents Museum
  • de Wildlands Adventure Zoo Emmen
  • het Herinneringskamp Westerbork

Wandelen en Fietsen vanuit Natuurhuisje Drenthe

Wandelen en Fietsen is wat je volop kunt doen in Drenthe. Er zijn door de hele provincie heen goed geasfalteerde fietspaden aangelegd; er zijn dus veel routes te maken. Dat geldt ook voor mountainbikers en ruiters. Met het handige fietsknooppunten netwerk kun je gemakkelijk zelf jouw route samenstellen. Je kijkt voordat je vertrekt op de kaart en noteert de nummers van de knooppunten in de juiste volgorde en fietsen maar. Het mooie is dat er inmiddels ook een heel wandelknooppuntennetwerk in Drenthe ligt. Tussendoor kun je uitrusten op één van de vele Rustpunten die door Drenthe heel liggen. Middels zelfbediening kun je een heerlijke kop koffie of thee kopen en even de mooie dingen die je onderweg tegenkomt op je in laten werken. Camping Vorrelveen heeft ook een rustpunt. Dus zowel Fietsend als wandelend kun je de mooie natuur in de omgeving van Vorrelveen ontdekken.

Drie Nationaal Parken

Er is heel veel natuur te bewonderen in Drenthe, logisch want er liggen wel 3 Nationaal Parken in de provincie. Echte natuurliefhebbers kunnen hier hun hard ophalen. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op de grens met Friesland. Kenmerken voor dit park zijn de bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. Door de diversiteit van het landschap zijn er veel verschillende diersoorten die in het park leven.

Voorbeelden hiervan zijn: de Steenmarter, de Buizerd, de Raaf, de levendbarende Hagedis en de Adder.

In Appelscha en Diever vind je een bezoekerscentrum; beide een goede uitvalsbasis om het het Drents-Friese Wold in te trekken. Hier vind je informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van westelijk Europa. Bijzonder in dit park is dat je er nog oude karrensporen ziet. Er worden schapen, koeien en Schotse Hooglanders ingezet om de begroeiing in toom te houden. Vlakbij Ruinen is er een bezoekerscentrum dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse AA ligt iets verder weg, maar dit op twee na grootste Nationaal Park van Nederland is misschien wel het meest bijzondere natuurgebied van de provincie. Bijzonder omdat het niet alleen om natuur draait, maar ook om landbouw en leefbaarheid. De Drentse AA is wat het landschap bijzonder maakt. Het is één van de weinige beken die onaangetast is gebleven. De loop van de beek is niet door mensen aangepast. Dus de oorspronkelijke meanderende loop is grotendeels behouden gebleven. Naast de Drentse AA zie je hier bosgebieden, heidevelden, houtwallen, landbouwgronden, essen en knusse dorpen met Saksische boerderijen.

Recreatie in Drenthe

Er is een duidelijk verschil in soorten landschappen. In het ‘oude Drenthe’, in het midden van de provincie, zie je brinkdorpen, heidevelden en beekdalen. Hier kun je regelmatig schaapskuddes zien. Naast schapen op de heide kun je ook de ringslang, veenvlinder, salamander, havik, Schotse Hooglanders of een ree tegenkomen. Er zijn ook lager gelegen delen welke gevormd zijn door veengronden. Deze veengronden werden ontgonnen voor turfwinning.

Overnachten in Drenthe

Vanuit één van onze Natuurhuisjes heb je een geweldig uitzicht over de landerijen. Met als klap op de vuurpijl een schitterende zonsondergang. Onze natuurhuisjes zijn  Finse houtstapelbouw chalets en hebben een robuuste uitstraling. Ze zijn voorzien van alle gemakken om zo optimaal mogelijk van een verblijf in Drenthe te kunnen genieten.